Kyokushin Karate

Kyoku betekent het ultieme of uiterste, Shin betekent de waarheid, Kai betekent samenwerken en Karate betekent lege hand.
Kyokushinkai staat bekend als een van de hardste vormen van “full contact” karate. Het is een volwaardige karatestijl waarin de onderdelen kihon, kumite, kata en tameshiwari verplichte onderdelen zijn bij het examen. Kyokushinkai kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. Traditioneel wordt De ‘Fighting Spirit’ (Kokoro), het Bushido en de dojo-kun in de authentieke dojo dan ook zeer hoog aangeschreven.

Kyokushin valt officieel onder de verzamelnaam Karate, maar lijkt in veel opzichten niet op het karate waar velen gelijk aan denken. In Kyokushin Karate worden naast de ijzersterkte stoten ook de benen veelvuldig gebruikt voor allerlei fraaie trappen. Dit komt omdat Kyokushin veel invloeden uit Kempo, Goju Ryu Karate en Shotokan Karate heeft. De strakke bewegingen komen uit het Japanse Shotokan en de ronde bewegingen uit het Goju Ryu Karate uit Okinawa

Kyokushin in competitievorm is gebaseerd op full contact sparren zonder bescherming. Dit klinkt hard en gevaarlijk maar is in wezen veel veiliger dan andere sporten. Dit komt door het sterke lichaam, incasseringsvermogen en karakter dat de beoefenaars gaandeweg hebben opgebouwd. 

Alhoewel Kyokushinvechters erg succesvol zijn op toernooien en zich ruimschoots hebben bewezen op grote kickbokstoernooien zoals K1 en Glory ligt de focus vooral op de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar. 

De never give up mentaliteit en nog veel meer is wat Kyokushin zeer waardevol maakt.